Vad är schizofreni
Schizofreni är den vanligaste psykossjukdomen och det är en allvarlig psykisk sjukdom som drabbar cirka 0,4-1 % av världens befolkning.
Vilka symtom ger schizofreni?
Symptomen delas upp i tre kategorier:
- Positiva symtom (psykos): Innebär att symptom tillkommer vid sjukdomen, det är bland annat hallucinationer och vanföreställningar. En annan vanlig upplevelse är att vara utsatt för strålning eller något annat skadligt eller känna sig förföljd. Att höra röster eller andra ljud är en form av hallucination som också är vanlig när man insjuknat i schizofreni.
- Negativa symptom: Innebär frånvaron av ”normala” funktioner och innefattar till exempel känslomässig avtrubbning samt brist på energi, motivation och glädje.
- Kognitiva störningar: Förutom positiva och negativa symptom kan även problem med att tänka och att hantera information förekomma, det brukar kallas kognitiva symtom. Det skapar ytterligare stora svårigheter i vardagen. Det kan exempelvis innebära svårighet att fokusera, planera samtal och klara av ett ordnat tänkande. Till de kognitiva störningarna hör också brister i verbal förståelse och i abstrakt tänkande.
Vad orsakar schizofreni?
Orsaken till schizofreni är inte klarlagd, men är sannolikt en störning där komplex ärftlighet och olika miljöfaktorer spelar in. Att lida av schizofreni innebär ofta ett socialt utanförskap i samhället. Cirka 35 000 svenskar lever med sjukdomen schizofreni. De flesta insjuknar när de är mellan 20 och 30 år. Sjukdomen påverkar kvinnor och män lika, men män får ofta sin diagnos något tidigare än kvinnor.
Hur ställs diagnosen schizofreni?
För att få diagnosen schizofreni ska du ha haft symtom som stämmer med psykos under minst en månad. Tidig behandling är viktig.
Hur behandlas schizofreni?
Behandlingen består av olika delar där läkemedelsbehandling används för att lindra symtomen. När symtomen minskar kan du med stöd från närstående, vården och socialtjänsten så småningom ordna din tillvaro så att den fungerar bra för dig.
Vilken behandling man behöver beror bland annat på vilka symtom man har och hur det påverkar livet och vardagen. All behandling är individuell och styrs utifrån personens behov:
- Behandling med läkemedel.
- Psykopedagogisk utbildning och behandlingsprogram.
- Psykoterapi och psykologisk behandling.
- Stöd från socialtjänsten.